Toffler Indoor Festival 26 November 2022 – door Lisa de Lege

Toffler, in Rotterdam ook wel bekend als “De Tunnel” en al meer dan 10 jaar een begrip in de techno- en housescene, organiseerde dit weekend de 6e editie van het Indoor Festival in de Onderzeebootloods. Twee zalen, tien uur lang vijf DJ’s per stage en ruim 5.000 bezoekers: het recept to get the party buzzing in de Rotterdamse haven. 

Met stages genaamd Future Shock en Alvin Toffler werd ook dit keer weer verwezen naar de Amerikaanse publicist en futuroloog waaraan de ondergrondse club haar naam te danken heeft. Vooruitstrevend als Alvin Toffler was met zijn boek Future Shock, is ook Toffler met de line-up voor beide stages tijdens het Indoor Festival. Inspelend op muzikale ontwikkelingen in de house- en techno scene zorgden namen als Anna, ROD, Michel de Hey, Toman en Reinier Zonneveld ervoor dat de Onderzeebootloods ook dit keer weer ruim drie weken voor het evenement compleet uitverkocht raakte.

Voor de bezoekers die met het openbaar vervoer kwamen, waaronder ikzelf, waren er pendelbussen geregeld. Heen vanaf Slinge, en terug rechtstreeks vanaf de loods richting Rotterdam Centraal. Van tevoren vroeg ik me nog af wat de vertrektijden waren omdat ik die niet direct ergens kon terugvinden, maar later bleek waarom: die bussen gingen non-stop, dus bij aankomst op Slinge kon ik direct instappen. Top. Eenmaal in de pendelbus word ik omringd door verwachtingsvolle blikken: de avond is nog jong, men is klaar om te feesten. Het ruikt naar kauwgom en parfum. Als ik iemand achter mij hoor zeggen dat het lijkt alsof hij de Douglas is binnengelopen, moet ik lachen – dat zal vast vrij snel anders zijn. 

Als ik de Onderzeebootloods binnenkom loop ik langs de kluisjes en de food court direct de twee zalen tegemoet: links Future Shock, rechts Alvin Toffler. In de Alvin Toffler zaal gaat het publiek al aardig los tijdens de openingsset van Odette, maar helemaal vooraan staan ze nog niet. Dat zal denk ik niet lang meer duren. Langzaamaan zie ik namelijk steeds meer handen de lucht in gaan – voor mij altijd een goed teken. 

De Future Shock werd om 22:00 uur geopend door SAMA. Al op zijn 9e leerde hij van een familievriend vinyl platen draaien. Zijn interesse in elektronische muziek nam snel toe en zorgde ervoor dat hij al op zeer jonge leeftijd bezig was met het experimenteren en produceren ervan. Een goede opener om het snel binnenstromende publiek en de Onderzeebootloods op te warmen! 

WARME TEMPERATUREN VOOR EEN NOVEMBERNACHT

Als Maqossa de Alvin Toffler stage na een welverdiend applaus voor Odette van haar overneemt, gooit hij er gelijk een lekkere houseplaat met vocals in. Opgevolgd door Funky Town zet hij de toon voor de rest van zijn gig; funky wordt het zeker. Ondanks de kou van deze novembernacht zorgt Maqossa ervoor dat ik me toch weer even op Ibiza waan. 

Als ik met wat vrienden buiten sta, roept Odette opeens: “Héy, wie rookt er hier Kretek?” Een vriend van mij reageert: “Ja ik, wil je?” Waarop Odette nog net niet terug schreeuwt: “Blegh, alsjeblieft niet! Ik HAAT het, echt een jeugdsentiment. Mijn moeder kreeg dat vroeger altijd van een vriend die dat meenam uit Indonesië, maar ik word er hartstikke misselijk van.” Ik geef haar geen ongelijk – doe mij maar weer die Douglas geuren. 

Ik neem een slok van m’n baco en besluit poolshoogte te nemen bij de Future Shock stage. Daar staat op dit moment ROD, het alter ego van Benny Rodrigues, achter de draaitafel. Middenin de zaal zie ik een bezoeker op iemands schouders zitten, zwaaiend met een waaier bijna net zo groot als zijn bovenlijf. Zie dan maar eens op de beat mee te wapperen. Kan ik met mijn waaier skills nog wat van leren!

Hierna is het de beurt aan de Braziliaanse ANNA, die op haar 14e al leerde draaien in de nachtclub die haar vader bezat op het platteland buiten São Paulo. Haar enorme passie voor muziek en toewijding aan het dj-vak straalt van haar af wanneer ze draait. Ze weet precies hoe ze het publiek net zo los kan laten gaan als zichzelf. Wanneer je een DJ zo ziet dansen, zou je zelfs nog meedansen zonder dat je überhaupt muziek zou horen. Ergens achterin het publiek zie ik iemand met een lichtgevende waaier. Dat doet mij beseffen dat het niet alleen tijd wordt om mijn waaier skills te upgraden, maar ook mijn waaier zelf (dit is natuurlijk geen hint aan Toffler’s marketingafdeling). Terug bij de Alvin Toffler stage is het publiek inmiddels in een soort extase tegen de tijd dat Michel de Hey zijn set afsluit. Van enige vrees om vooraan te staan is onder de bezoekers op dit punt totaal geen sprake meer; het is nu eerder vechten voor je plekje. 

Op de dag van het festival kreeg de organisatie te horen dat ONYVAA verhinderd was wegens ziekte. Best spannend lijkt het mij, om zo last minute iemand in het midden van de line-up te moeten vervangen. Gelukkig kwam er vrij snel een statement naar buiten dat de plek zou worden overgenomen door Cera Khin. Tijdens haar set hoor ik een paar meiden zeggen: “Nou die gasten zonder shirt denken volgens mij ook dat ze op een hardstyle feest lopen.” Ik moet lachen. Dat zal je mij natuurlijk niet zien doen, maar als jij dit leest dan weet je waarschijnlijk net zo goed als ik dat de temperaturen tijdens zo’n festival aardig kunnen oplopen.

TIME TO GET FUNKY

De laatste minuten van Toman zijn set gaan in. De nacht gaat langzaam richting het einde, maar rustiger wordt het zeker niet; de mensenmassa golft twee uur lang als vanzelfsprekend mee op zijn tracks. Klaar voor Benny Rodrigues, die straks de Alvin Toffler stage gaat afsluiten. Dat hij deze avond twee keer is geboekt behoeft geen nadere uitleg; hij is niet alleen een van Nederlands beste house- en techno dj’s, maar ook een graag geziene DJ bij Toffler. It’s time to get funky.

Als ik ergens na zessen de Future Shock area binnenloop is Reinier Zonneveld, samen met zijn vriendin van top tot teen gekleed in een barokstijl pak, inmiddels aardig op weg het dak eraf te spelen. Aan hem de eer om het indoor festival, net als het outdoor festival eerder dit jaar, af te sluiten met een live-set. De term “future shock” omschreef Alvin Toffler in zijn gelijknamige boek als een bepaalde psychologische toestand van individuen en hele samenlevingen. Dit weekend werd mij duidelijk dat als er iemand in staat is om de psychologische toestand van een grote groep mensen te beïnvloeden, dit Reinier Zonneveld is. Hoewel het festival inmiddels een volledige werkdag van 8 uur bezig was en de meeste aanwezigen dus al zo lang aan het dansen waren, deed dit niets af aan hun energie. Hij liet zijn fans een kleine dance with the devil doen.

Mijn avond eindigde bij Benny. En tsja, Benny was gewoon weer Benny. Precies zoals je hem hebben wil. Net voordat hij de “boom boom snare” (if you know, you know) erin gooit, draait hij het geluid eruit en hoor ik vanuit de menigte iemand keihard schreeuwen: DANKJEWEL! Ik had het niet beter kunnen verwoorden.

Door Lisa de Lege

PS: Heb jij dit keer de (onderzee)boot gemist? Op zaterdag 25 februari 2023 is Toffler terug in de loods, met de eerste editie van Toffler Indoor Festival By Day. Die feestjes overdag zijn ook altijd een vibe, so don’t miss out.